Németh Kálmán Általános Iskola és AMI

eTwinning minősítés (2)

Minősített projekt címet szerzett az előző tanév eTwinning-es projektje.

Az eTwinning-es csapat tagjai voltak:

  • Nemes Katalin
  • Schmidt Martin
  • Komár Fanni
  • Bartik Patrik
  • Schmidt Zoltán
  • Németh Eszter
  • Gaál Bence
  • Gombai Anita
  • Zsenits Kira

etwinning

eTwinningLogoFlat Az európai iskolák közössége, olyan felületet biztosít a részt vevő európai országokban működő iskolák munkatársai (tanárok, igazgatók, könyvtárosok stb.) számára, ahol kommunikálhatnak és együttműködhetnek egymással, közös projekteket indíthatnak, továbbá megoszthatják egymással ismereteiket, azaz röviden: átélhetik, milyen Európa legérdekesebb oktatási közösségének a tagja lenni, és részt vehetnek annak életében.

Az eTwinning program európai iskolák Információs és Kommunikációs Technológiák segítségével folytatott együttműködési tevékenységeit támogatja azáltal, hogy technikai segítséget, eszközöket és szolgáltatásokat nyújt az iskoláknak. Ezzel megkönnyíti az iskolák számára rövid vagy hosszú távú partnerségek kialakítását és működtetését bármilyen tantárgyi területen.

Az (eTwinning portál ) a program legfontosabb találkozási pontja és munkafelülete. A 26 nyelven elérhető portálnak ma már közel 230 277 regisztrált felhasználója van, felületén jelenleg több mint 5462, két vagy több európai iskola részvételével létrehozott projekt fut*. A portál eszközöket szolgáltat a programban részt vevő tanárok számára projektpartnerek kereséséhez, projektek létrehozásához, ötleteik megvitatásához és az általuk megismert jó gyakorlatok cseréjéhez. Emellett lehetővé teszi európai iskolák munkatársai számára, hogy az eTwinning portál felületén keresztül elérhető testreszabott eszközök segítségével azonnal hozzálássanak a közös munkához.

Az Európai Bizottság eLearning progamjának legfőbb alprogramjaként 2005-ben elindított eTwinning program 2014. óta az Erasmus+, az EU oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramjának a részeként működik. Az eTwinning Központi Szolgáltatópontját a European Schoolnetműködteti. A European Schoolnet 30 európai ország oktatási minisztériumának nemzetközi partnersége, melynek célja az oktatás fejlesztése az európai iskolák, tanárok és diákok számára. Az eTwinning program működését nemzeti szinten 36 Nemzeti Szolgáltatópont támogatja.

Idén a 4.b osztály kapcsolódott be az eTwinninges nemzetközi projekt munkába. Lengyel, spanyol, román, török gyerekekkel mutatják meg egymásnak az interneten keresztül, hogy milyen ünnepeink vannak az év folyamán. A projekt címe: Our favourite festivals. Azt már tudjuk, hogy Lengyelországban a fiúknak is van külön napjuk, amit hatalmas bulival ünnepelnek. Mi a fóti szüretet mutattuk meg eddig, és számos egyéb tevékenységet végeztünk ehhez a témához kapcsolódóan. Gyönyörű szüreti rajzok születtek, tanultunk a szürethez kapcsolódó angol szavakat, ellátogattunk a Németh Kálmán emlékházba, hogy megnézzük, a szüret, szőlő miként van jelen Kálmán bácsi munkásságában, és természetesen szüreti népdalokat is énekeltünk. Bár a munka és kapcsolat az interneten történik, legközelebb postán elküldött üdvözlőkártyákkal kívánunk egymásnak kellemes karácsonyi ünnepeket. legközelebb postán elküldött üdvözlőkártyákkal kívánunk egymásnak kellemes karácsonyi ünnepeketEzeket akár az osztáy falára is kitehetjük, így még valóságosabban lesznek jelen életünkben távoli partnereink.
Papp Ilona

10 éves az eTwinning

montzs10ev

Május 6-án a tíz éves eTwinninget ünnepeltük az iskolában. Volt minden, ami egy szülinapi partin lenni szokott: torta, lufi, jókedv. És még valami, válogatás az elmúlt közel tíz év eTwinninges projektjeiből, ami az iskola fényújságján láthatóak, megidézve a korábbi projektek résztvevőit. Ha a „Mi az az eTwining? kérdésre egy mondattal kellene válaszolni az így hangzana: Nemzetközi együttműködésben interneten megvalósuló projektmunka. Az idén szakkör formájában zajlik, projektünk címe Lets' do mov(i)e! Két osztályból, ötödikesek és hatodikosok a magyar etwinningezők, partnereink olasz, cseh, német és horvát diákok. A projekt címének megfelelően elsősorban videókat készítettünk, így mutattuk be iskolánkat, a résztvevőket, és így ismertük meg partnereinket is. De készült film a felelős internet használatra figyelmeztető témában, a Safer Internet Day kapcsán.

 

Mi mással tudtuk volna megmutatni a már több mint 138 000 eTwinningben regisztrált iskolának, hogyan ünnepeltük Fóton, Magyarországon a tíz éves születésnapot, mint egy filmmel.

 

A magyar partin készült vidám fotók az eTwinning day montázsára is felkerültek. Kívánom minden eTwinningezőnek, diáknak, tanárnak, hogy nagyon sok élményben legyen részünk a következő tíz évben is.

 BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT / HAPPY BIRTHDAY ETWINNING!

Papp Ilona

Németh Kálmán AI.AMI
- Copyright © 2015 A&T