Iskolánk elsősegély szakkörösei már hatodik éve vesznek részt az Országos Elsősegély-ismereti Versenyen, ahol eddig minden évben valamelyik korosztályban a döntőbe jutottunk.

Az idén a 3. fordulóban a mentők munkájával kapcsolatos feladatokat kellett megolda-nunk. Ehhez a budapesti Markó utcai Mentőpalotába látogattunk el. Ez az épület volt hazánk első mentőállomása, ami jelenleg a Kresz Géza Mentőmúzeumnak is helyet ad.

A feladatok megoldásához szakszerű tájékoztatást kaptunk a nekünk készségesen segítő mentő szakembertől, aki a gyerekek kérdéseire a mentők munkáját, a mentőgépkocsik felszerelését is alaposan bemutatta.

Megismerkedtünk a rohamkocsiban található életmentő eszközökkel, például azzal a speciális berendezéssel, amivel egy beteg vérkeringését lehet vizsgálni és újraélesztésre is alkalmas.

Megtudtuk, hogyan lehet rögzíteni a különféle sérülésű betegeket, hogy kell lélegeztetni, mi a különbség a laikusok és a mentők által végzett újraélesztés között. Hallhattuk, hogyan zajlik a munka a riasztástól a beteg kórházi átadásáig.
Ezután a Mentőmúzeumba mentünk. A múzeumban elhelyezett tárgyak és a tárlatvezető segítségével megismerkedtünk a magyarországi mentés történetével a kezdetektől napjainkig.

A múzeumhoz tartozik a Pincekórház, ahol az 1956-os forradalom idején ápolták azokat a be-tegeket, akik a harcok idején sérültek meg.
Mindannyiunk számára nagy élmény volt a mentőknél és a Mentőmúzeumban tett látogatás. Köszönjük a segítséget!

IMG 20180426 153417  IMG 20180426 155617


A múzeum bejelentkezéssel ingyenesen látogatható, mindenkinek ajánljuk.
http://www.mentomuzeum.hu


Nagy Péter