Bogi nénivel több, mint 4000 km-t utaztunk, hogy Isafjordurben megnézzük, hogy élnek az izlandi általános iskolások.

Hogy ezt megtehessük, előbb pályáznunk kellett az EGT alaphoz, ahonnan a pénzt kaptuk a látogatás költségeire.Izlandról előzetesen csak annyit, hogy az egész ország lakossága nem több mint amennyien Debrecenben élnek. Isafjordur kevesebb, mint háromezer fős, és ezzel annak a régiónak a legnagyobb városa. Bár úgy tűnik, a világ végére utaztunk, de amit ott láttunk, az nagyon is fejlett volt, semmiképp nem világvégi.

SAM 8507

Izlandon nem buknak a gyengén tanulók, hanem folyamatos segítséget kapnak tanároktól, tanári asszisztensektől, hogy saját korosztályukkal maradhassanak továbbra is. A gyerekek nem kapnak házi feladatot sem, mégis minden gyerek megtanul írni, olvasni; és bár az izlandi gyerekek is sokat lógnak a neten, olvasni is szeretnek.

DSC05360

Délután kettőtől tovább senki nincs az iskolában, a nap többi részében nagyon sokan sportolnak. Mi már tudjuk, hogy akármilyen cudar az idő, az izlandi srácokat az nem riasztja el, és fociznak. Esetleg szüleiknek segítenek vagy zenét tanulnak a helyi zeneiskolában, aminek magyar igazgatója van, Beáta néni.

Sok hasznos dolgot láttunk, reméljük ezekből ti is tapasztaltok majd néhányat. És kérdezzetek bátran, szívesen mesélünk élményeinkről.

Papp Ica néni