Németh Kálmán Általános Iskola és AMI

Fóti iskolából izlandi iskolába

Bogi nénivel több, mint 4000 km-t utaztunk, hogy Isafjordurben megnézzük, hogy élnek az izlandi általános iskolások.

Hogy ezt megtehessük, előbb pályáznunk kellett az EGT alaphoz, ahonnan a pénzt kaptuk a látogatás költségeire.Izlandról előzetesen csak annyit, hogy az egész ország lakossága nem több mint amennyien Debrecenben élnek. Isafjordur kevesebb, mint háromezer fős, és ezzel annak a régiónak a legnagyobb városa. Bár úgy tűnik, a világ végére utaztunk, de amit ott láttunk, az nagyon is fejlett volt, semmiképp nem világvégi.

SAM 8507

Izlandon nem buknak a gyengén tanulók, hanem folyamatos segítséget kapnak tanároktól, tanári asszisztensektől, hogy saját korosztályukkal maradhassanak továbbra is. A gyerekek nem kapnak házi feladatot sem, mégis minden gyerek megtanul írni, olvasni; és bár az izlandi gyerekek is sokat lógnak a neten, olvasni is szeretnek.

DSC05360

Délután kettőtől tovább senki nincs az iskolában, a nap többi részében nagyon sokan sportolnak. Mi már tudjuk, hogy akármilyen cudar az idő, az izlandi srácokat az nem riasztja el, és fociznak. Esetleg szüleiknek segítenek vagy zenét tanulnak a helyi zeneiskolában, aminek magyar igazgatója van, Beáta néni.

Sok hasznos dolgot láttunk, reméljük ezekből ti is tapasztaltok majd néhányat. És kérdezzetek bátran, szívesen mesélünk élményeinkről.

Papp Ica néni

 

Németh Kálmán AI.AMI
- Copyright © 2015 A&T