Németh Kálmán Általános Iskola és AMI

Szülői tájékoztató az iskola-egészségügyi ellátásról

Személyi higiénés ellenőrzések:
 
Szeptember, január, április hónapokban tisztasági (tetvességi) szűrővizsgálat és szükség esetén, a tanév során bármikor.
A serke, tetű miatt kiszűrt tanulók szülei írásban értesítést, ill. tájékoztatást kapnak.
Fontos, hogy a gyermek a közösségbe csak a szakszerű otthoni kezelés megtörténte után térjen vissza. Ezt a szülőnek igazolnia kell, a serkementességet a védőnő ellenőrzi. (A kezelés után és még 3 alkalommal (2 hetente) kell ellenőriznie a fertőzött közösséget.)
 
Kampányoltások:
 
A mindenkori aktuális évi védőoltásokról szóló módszertani levél alapján.

 A 6.osztályban tanulók szeptember hónapban  MMR újraoltásban (élő, gyengített kanyaró-mumpsz-rubeola vírust tartalmazó vakcinával) és október hónapban dTap (diftéria-szamárköhögés-tetanusz) emlékeztető oltásban részesülnek.

A 7. osztályában tanulók Hepatitis B (májgyulladás) elleni védőoltásban részesülnek. Az immunizálás 2 oltásból áll, amit 6 hónapos különbséggel kapnak a tanulók. Az oltási sorozat 1. részlete szeptember, 2. részlete március hónapban kerül beadásra.

A 12 életévüket betöltött és az aktuális tanévben 7. évfolyamot végző leánygyermekek HPV elleni védőoltása (KÖTELEZŐEN FELAJÁNLANDÓ, DE ÖNKÉNTES OLTÁS):
A HPV elleni védőoltás CERVARIX oltóanyaggal történik, 2 oltásból áll: 1. részlet október, a 2. részlet április hónapban kerül beadásra
A védőoltásoknak abszolút ellenjavallata nincs.
Az általános oltási ellenjavallatok: lázas betegség, immunológiai károsodás, súlyos oltási szövődmény korábbi előfordulása (anafilaxiás reakció).
Az oltás elhalasztása szükséges lázas betegség, tervezett műtét előtt és után 1 hónappal, illetve az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek szedése esetén.
  • A tanulókat az iskolaorvos részesíti a védőoltásokban a törvényben előírt módon.
  • Az iskolai védőoltás napjáról az iskolavédőnő előzőleg írásban értesíti a szülőket.
  • A tanulóknak a védőoltás napjára az oltási könyvüket is be kell hozniuk. (Az oltás dokumentálása után a tanuló aláírásával igazoltan átveszi, hazaviszi.)
Minden újonnan jött tanulónak azonban (akár 1. vagy 13. osztályba jött is) ellenőrizni kell a kötelező védőoltásainak meglétét.
 
Életkorhoz kötött kötelező szűrővizsgálatok:
 
A 19/2009 EüM.rendelet szerint a páros, tehát 2. 4. 6. 8. osztályok tanulói kötelezettek orvosi és védőnői szűrővizsgálatra.
Az iskolaegészségügyi szűrővizsgálatokat a munkatervnek megfelelően, a pedagógusokkal egyeztetett időpontban végezzük.
A vizsgálatról és időpontjáról a szülőket előzetesen írásban értesítjük, a vizsgálat eredményéről írásbeli leletet, értesítőt küldünk számukra, melyet alsótagozaton az osztályfőnöknek, felső tagozatban a tanulónak adunk oda aláírás ellenében az osztály szűrése után.
Fontos, hogy a kiszűrt elváltozás esetén a szakorvosi vizsgálatok megtörténjenek és ennek eredményéről (negatívról is) visszajelzést kapjunk.
A tanulók védőnői vizsgálata:
a testmagasság, testtömeg, a testi fejlettség és tápláltsági állapot hazai standardok szerinti értékelése, érzékszervek működésének vizsgálata: látás, kancsalság, hallás (külön alkalommal) és a színlátás vizsgálata a 6. évfolyamban, mozgásszervek vizsgálata, vérnyomásmérés, pajzsmirigy tapintásos vizsgálata a 4. évfolyamtól.
Orvosi vizsgálat: 
fizikális belgyógyászati szűrés, a védőnő által kiszűrt elváltozások ellenőrzése, szükség esetén háziorvoshoz, szakorvoshoz utalás és a krónikus betegek gondozása.
A vizsgálatok tanítási időben, az orvosi szobában zajlanak.
A szűrővizsgálatok célja a rendellenességek és eltérések kiszűrése, az egészséges fejlődés nyomon követése, szükség esetén orvosi kontrollok nyomon követése, szakorvos véleményének ismeretében, illetve szükség esetén a tanuló egyénre szabott tanácsot kap, és további gondozásban részesül.
 
GYÓGYTESTNEVELÉS:
 
A tanulók az iskolaorvos által végzett szűrővizsgálatok alapján, csoportos foglalkozásokra lesznek beosztva a tanév kezdetétől.
Gyógytestnevelés alóli felmentés csak ortopéd szakorvos véleménye alapján lehetséges, melyet az iskolaorvoshoz kell eljuttatni.
Túlsúlyos tanulóknak egyéni vagy tömegsport, úszás javasolt.
 
Egészségnevelés órák az alábbi témakörökben:
 
Egészséges táplálkozás; személyi higiéné; dohányzás megelőzés; serdülőkori változások; barátság, szerelem, párkapcsolat; fogamzásgátlás. Igény szerint egyéb témakörökben is, a témát és az időpontot előzetesen egyeztetve a pedagógusokkal.
Az iskolában csak elsősegélyt nyújtunk, a beteg tanulóknak a háziorvosukat is fel kell keresniük.
A fentiekben leírtakat a vonatkozó jogszabályok alapján végezzük:
26/1997 (IX.3) 3. számú NM rendelet
51/1997 (XII.18) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és szűrővizsgálatok igazolásáról
1997.évi CLIV. törvény az egészségügyről
 
Iskolaorvos: Dr. Babcsányi Judit
Rendelési idő: szerda: 9-13 óráig
T: 70/947 4707
Iskolavédőnő: Papp Lászlóné
Rendelési idő: kedd, szerda: 9-13 óráig
     páros hét hétfő: 9-13 óráig
T:70/339 6520
E: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
FOGADÓÓRA: a kiírt rendelési időben mindenkor rendelkezésére állunk a pedagógusoknak, szülőknek, gyermekeknek. (telefonos egyeztetéssel egyéb időpont megbeszélése is lehetséges).
Németh Kálmán AI.AMI
- Copyright © 2015 A&T